Rehabilitacja konia - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Konie chcą nas rozumieć (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Rehabilitacja konia (/showthread.php?tid=732) |
Re: Rehabilitacja konia - maku - 06-19-2010 Fajnie że chłopak odzyskuje energię. Skoro doktor wyraźnie powiedział że „ma być klus” to należy przyjąć że wie co mówi i trzeba się tego trzymać. Skoro tak szybko odzyskuje „rezon” to pewnie też szybko nadrobi zaległości w masie i kondycji. Innymi słowy: teraz ma już „z górki” to co najgorsze za nim. Re: Rehabilitacja konia - Jacob Spahis - 06-20-2010 maku Innymi słowy: teraz ma już „z górki” to co najgorsze za nim.Oj tak! Dzisiaj ponownie wykonałem plan i ponownie dokonałem niezbędnych pomiarów. Tętno - bez zmian 41 uderzeń po zakończeniu treningu i 41 uderzeń po kolejnych 10 minutach. Ale uwaga :!: Wyraźnie zmienił się ton bicia serca i znowu jest jak dzwon. Nie wiem jak to wyjaśnić i opisać (nie jestem w końcu lekarzem), ale wyraźnie słyszę różnicę. Dodam, że osłuchuję zawsze w ten sam sposób. Z rzeczy pozytywnych - nastąpił przyrost masy mięśniowej. To też jest obiektywne, bo sprawdziłem po ewenętrznych stronach ud. Uda jeszcze się nie dotykają, ale są już bardzo blisko siebie. Ważna sprawa to oczywiście wypróżnienie. I z tym nie ma najmniejszych problemów. Jeśli chodzi o ranę pooperacyjną, to goi się wspaniale. Jest sucha i czysta; pięknie zarasta i przeszło mi nawet przez myśl, że może nie będzie blizny... Specjalnie dla Hedone wątek żywieniowy. Adiutant ma teraz zwiększoną rację zielonki. Szef stajni nauczył mnie pożądnie kosić trawę z użyciem kosy, więc teraz robię to osobiście (z dzikę rozkoszą - dziękuję Jacku!). Porcja Adiutanta trawy zwiększyła się ponownie o jedną trzecią. Teraz w ciągu dnia na "swój" padoczek dostaje taczkę zielonego (oprócz tego co sam "upoluje") i na noc dwie taczki do boksu. A więc prawie do oporu. Od jutra zwiększamy również dawkę owsa. Ziarno jest całe, dla większego naślinienia i teraz będzie już 1,5 puszki. Za jakiś czas będą dwie. Generalnie jest dobrze. Niestety testosteron jeszcze działą. Re: Rehabilitacja konia - Dzieweczka - 06-21-2010 Zgodnie z prośbą Spahisa wstawiam fotki naszego rehabilitanta Na początek zdjęcia płytowe, które teraz będą robione co tydzień. Re: Rehabilitacja konia - Dzieweczka - 06-21-2010 A teraz zdjęcia robione podczas treningu rehabilitacyjnego. Re: Rehabilitacja konia - Ewa Polak - 06-21-2010 A wiecie że ja dopiero teraz zauważyłam że Adiutant jest taki wysoki, na zdjęciach płytowych wygląda jakby miał grubo ponad 170 w kłębie!! A może tyle ma... Piękne zdjęcie ze spaceru - widać jaki jest radosny Trzymam kciuki za dalszą rehabilitacje :!: Re: Rehabilitacja konia - Jacob Spahis - 06-21-2010 Ewa Polak A wiecie że ja dopiero teraz zauważyłam że Adiutant jest taki wysoki, na zdjęciach płytowych wygląda jakby miał grubo ponad 170 w kłębie!! A może tyle ma...No niestety ma... Re: Rehabilitacja konia - Jacob Spahis - 06-22-2010 Wczoraj było wolne, a dzisiaj znowu była wizyta u Adiutanta i trning rehabilitacyjny. Masy mięśniowej przybywa i to szybko. Ten widok mięśni, gdzie od wewnętrznych stron uda się nie stykały, odszedł w niepanięć! Dupsko od wewnętrznej strony jest jak się patrzy. Rana pooperacyjna, a właściwie szwy, są bardzzo suche i wszystko goi się póki co elegancko i nie widać żadnej ropy. "Psychika jest na 12 w skali do 10". Młody chętnie je, dużo patroluje i generalnie jest bardzo wesoły. Serce dalej na poziomie 40 uderzeń na miutę, zarówno zaraz po zakończeniu treningu, jak i w 10 minut później. Adiutant dostaje już pełne porcje wszystkiego, łącznie z owsem oraz - co najważniejsze - z zielonym. Na noc ma do boksu dokładane dwie pełne taczki zielonki i nawet bywa, że nie przejada. Re: Rehabilitacja konia - Karolina Jaskulska - 06-22-2010 koń zdrowy jak ryba...prawie miło słyszeć ,że tak szybko wraca do formy Re: Rehabilitacja konia - PaulinaT - 06-23-2010 Spahis Masy mięśniowej przybywa i to szybko. Ten widok mięśni, gdzie od wewnętrznych stron uda się nie stykały, odszedł w niepanięć! Dupsko od wewnętrznej strony jest jak się patrzy.Wow! To bardzo szybka poprawa - mam ciągle przed oczami widok chudej doopinki. Tylko... żeby nie za szybko. Ale jeśli z rana dobrze - to dobrze 8) Re: Rehabilitacja konia - Dorotka Bogusz - 06-23-2010 Małe pytanko - a jakie jest tętno przed treningiem rehabilitacyjnym? Re: Rehabilitacja konia - tomira - 06-23-2010 bardzo dobrze efekty na przyrost masy mieśniowej daje kozieradka-wypróbowane. Powodzenia w rehabilitacji :wink: Re: Rehabilitacja konia - Blankolandia - 06-23-2010 Czy miał ktoś z was konia po operacji odprysku kostnego? Ile należy zostawić konia w boksie i jak długo trwa rehabilitacja? Czy miał może ktoś styczność z metodą dr Strasser? Ponoć wylecza konia z ciężkiego ochwatu, raka kopyta itp. Re: Rehabilitacja konia - Jacob Spahis - 06-24-2010 Dorotka Bogusz Małe pytanko - a jakie jest tętno przed treningiem rehabilitacyjnym?Przed samym treningiem tętno jest wyższe i jest w granicy około 45-50 uderzeń. Ale nie jest to wynik do końca wiarygodny, bo koń jest na pastwisku po którym bardzo dużo chodzi, a z racji godziny o której przyjeżdżam zawsze w pobliżu poruszają się klacze - kilka w rui. No i młody bardzo się podnieca. Pomiaru dokonuję po chwili, ale mimo wszystko. Mam pytanie - po jakim czasie od zabiegu hormon przestaje działać :?: tomira bardzo dobrze efekty na przyrost masy mieśniowej daje kozieradka-wypróbowane. Powodzenia w rehabilitacji :wink:Świetnie :!: Skąd ją wziąć :?: Blankolandia Ile należy zostawić konia w boksie i jak długo trwa rehabilitacja?Ile koń ma pozostać w boksie musi powiedzieć weterynarz, bo to zależy od konkretnego przypadku. Ja wiem jedno - najszybciej jak się da powinien mirć zapewniony ruch. Na początku ograniczony do spaceru w ręku zapewne. Blankolandia Czy miał może ktoś styczność z metodą dr Strasser? Ponoć wylecza konia z ciężkiego ochwatu, raka kopyta itp.Wielkim miłośnikiem dr Strasser był użytkownik tego portalu o pseudonimie "sen". Poczytaj jej/jego wypowiedzi. Re: Rehabilitacja konia - Dorotka Bogusz - 06-24-2010 Mieloną kozieradkę w 0,5k paczkach kupowałam w sklepie internetowym Amimalia (z firmy Zuzala). Hormony mogą wpływać na zachowanie konia ( o ile dobrze pamiętam) gdzieś przez 3 miesiące po kastracji. Ale brak hormonów nie zawsze zmienia zachowanie zwierzęcia. Re: Rehabilitacja konia - Jacob Spahis - 06-24-2010 Dorotka Bogusz Mieloną kozieradkę w 0,5k paczkach kupowałam w sklepie internetowym Amimalia (z firmy Zuzala).Dziękuję :!: Ale jednak nie kupię. Weterynarz wyraźnie powiedział, że koń ma stopniowo nabierać masy i nie przyspieszać. Dorotka Bogusz Hormony mogą wpływać na zachowanie konia ( o ile dobrze pamiętam) gdzieś przez 3 miesiące po kastracji. Ale brak hormonów nie zawsze zmienia zachowanie zwierzęcia.Dziękuję za informację. Co do zachowanie... Trzymam się wersji hormonalnej. |