Kowale - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chów koni - i wszystko, co z nim związane (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Kowale (/showthread.php?tid=403) |
Re: Kowale - Joanna Dobrzyńska - 03-18-2009 :x Oj oj, chyba zmienię kowala... Już kilka razy zwracałam uwagę na siłowanie się z moim koniem- kowal silny więc używa siły i nic z tego :lol: i koń dostaje też czasem raszplą po zadzie. Kopyta zrobione dobrze, ale reszta: może czasem żachnie się na kowala zadnią nogą, (a dobrze wiedzą, że mój koń nie lubi dwóch osób z tyłu) ale jest to odpowiedź na brak... kultury i zgadzam się z koniem w tym wypadku :x . Druga natomiast mniej ogranicza możliwości pracy kowala, ale chciałabym się czegoś od Was dowiedzieć. Po werkowaniu (ponad tydzień) jest jeszcze dość sztywna akurat w kończynach przednich. Zaraz po- chodziła bardzo ostrożnie. Oglądałam podeszwę- nie wybrał za dużo. I czy ktoś może mi polecić dobrego i cierpliwego kowala obsługującego woj. łódzkie? Re: Kowale - branka - 03-18-2009 Mógł nie wybrac dużo, ale w nieodpowiednich miejscach. Moze też za mocno wyciął strzałkę? A może to z innych względów nie kopytowych? Jeśli koń wykazuje dezaprobatę w każdym razie, to ja bym rzeczywiście zmieniła go - bo ani się obejrzysz a koń nie będzie w ogóle chcial stać przy kowalu czy nawet czyszczeniu nóg. Niestety łódzkie to nie mój rejon nie znam nikogo. Re: Kowale - Julia z Orla - 03-18-2009 Moja znajoma mówi, że jej 17-letniego poochwatowca, który generalnie tylko stał, bo chodzenie sprawiało mu trudność metoda Strasser w krótkim czasie po prostu uzdrowiła, mówi że koń galopuje po pastwisku i przeżywa drugą młodość. Ale i za sąsiada ma chłopaka, który się szkolił w tej metodzie u źródeł i robi to ponoć naprawdę dobrze. Ja nawet nie wiem na czym dokładnie ta metoda polega, muszę się w końcu zagłębić w temat. Re: Kowale - branka - 03-18-2009 Ta metoda to trochę inna niz jak ja strugam. Na re-volcie jest dziewczyna, która dobrze te metode zna i struga, ma nick JolantaG i spora widzę. Metoda Strasser to głownie metoda rehabilitacyjna. Do zdrowych kopyt nie każdy ją poleca - ja też uważam, że jest zbyt inwazyjna, choc w rehabilitacji działa cuda(jak zresztą każde naturalne struganie). Z drugiej strony ona podobno opracowała struganie dla zdrowych koni prawie nie różniące się od tego co robię np ja. W skrócie ona robi tak, że jeśli kopyto nie jest prawidłowe z punktu widzenia naturalnej pielegnacji(ale babka jest wetem i tak naprawdę naturalne naturalnym, ona ocenia to z punktu widzenia weterynarza)to jest strugane od razu tak by przywrócić prawidłowy kształt. Oznacza to spore wybieranie i okulawienie konia na początku. Trzeba miec buty, trzeba mieć miękkie podłoże dla konia, itp. Ale jak koń się przestawi śmiga jak nowo narodzony. U konia który nie ma dużych problemów moim zdaniem jest bez sensu tak duż aingerencja. Można to zrobić spokojniej, stopniowo. Wiele osób po kursach Strasser zresztą zachowuje jej głowne zasady - czyli to jak kopyto powinno wyglądać, ale dążą do tego spokojnie, kopytu się daje czas a nie do razu ciacha piętki nie wiem jak. Warto mimo wszytsko sie skontaktować z kimś kto struga jej metodami, bo może powiedzieć co w kopycie jest nie tak a co tak - strasserowcy mają spora wiedzę o mechanice kopyta, kursy są fachowe, Strasser jest fachowa A najlepiej poczytać Strasser, Rameya, Teskeya, innych. W necie etgo pełno, ja służejakby co stronami, książke Strasser można u nas kupić, książkę "Prawdziwy Swiat koni" Jacksona też - Jackson zapoczątkował nurt naturalnego strugania ten bardziej taki jak ja robię - mniej inwazyjny i dochodzenia do zdrowego kopyta stopniowo. Re: Kowale - Lutejaxx - 03-24-2009 Cytat:I czy ktoś może mi polecić dobrego i cierpliwego kowala obsługującego woj. łódzkie? Ja mogę, ja! 9396101 gg do kowala Michała, ładnie robi kopytka, do koni jest łagodny i się nie mądrzy i ni jest taki że "wszystko wie lepiej" od właściciela konia. Polecam, mój Subway zadowolony Re: Kowale - pinezka133 - 01-05-2010 A CZY MOŻE MI KTOŚ POLECIĆ KOWALA-DOBREGO Z OKOLIC ŁOWICZA, SKIERNIEWIC? MIESZKAM W TYCH REJONACH OD NIEDAWNA I KOPYTKA TRZEBA MOIM OGONKOM ZROBIĆ. Re: Kowale - pinezka133 - 01-05-2010 CZY ZNACIE KOWALA Z WALEWIC JAROSŁAWA OBÓRKĘ LUB MICHAŁA BUKOWIŃSKIEGO Z BRWINOWA? ZNALAZŁAM, ŻE SĄ Z MOICH OKOLIC ALE NIE WIEM JAK ROBIĄ KOPYTA, A MOIM OGONKOM TERMIN SIĘ ZBLIŻA WIELKIMI KROKAMI :) Re: Kowale - Karolina Jaskulska - 01-05-2010 to i ja się dorzucę.... poszukuję jakiegoś kowala do strugania w okolicach Pozniania ,Pobiedzisk Mój kowal dotychczasowy miał zawał i narazie zaprzestał pracy Re: Kowale - Krystyna Kukawska - 01-05-2010 Ale przecież Jego syn robi dalej te konie?! Ale chyba pomyliłam kowala, sorry. Re: Kowale - Joanna Dobrzyńska - 01-05-2010 Pinezko333, Grodzisk, Milanówek, to nasze okolice :wink: . info na prv. Re: Kowale - Lutejaxx - 01-06-2010 Ania Guzowska Widzicie, u nas to jakieś fatum w tym mieście, może ładne jest, ale kowale do dupy i trzeba sie uczyć samemu werkować(mnie dziwi, że koń nie kuleje po robocie zwykłego kowala... a niby tacy dobrzy w tym naszym województwie...choc fakt, że p. Kaczora nie próbowałam jeszcze, a on ponoć dobry, ale reszte testowalam, żaden dobrze nie robił), w pensjonatach sie oszczędza na każdym ziarenku paszy, nie ma pastwisk, ani dużych wybiegów, a jak sa konie chodza mało... Co za idiotyczne miasto dla koni :evil: Zazdroszczę wam, że macie takiego Kowerskiego i sie nie musicie bać o konie. Coś wam pokażę - tak wyglądały ponad miesiąc temu(może więcej trochę) kopyta mojego podopiecznego, robionego przez wrocławskich kowali wiele lat(to juz po objęciu przeze mnie, bo trochę wcześniej obcięłam ściany i już trochę obniżylam piętki, ale kowal nie zwrócił uwagi na krwiak, który zobaczcie co z robił z podeszwą!): aniu czytam i potwierdzam co piszesz choc post ubiegly mialam okazje ogladac kopyta po roznych kowalach także po tzw mistrzach kowalstwa ,szkoda gadac ,prawie kazde zaciesnione w różnym stopniu ,wysokie pietki ,tez krwiaki,niedorozwoje strzalki ...itp w duzych miastach i nie tylko , z opinii znajomych temat szokujący ale ci kowale tego nie widzą i nie czują ale kowalami są . i powiedz takiemu cos ,zwróc uwage to ci powie ze sie nie znasz i posypie obelgami Re: Kowale - Lutejaxx - 01-06-2010 Ania Guzowska Ta metoda to trochę inna niz jak ja strugam. Na re-volcie jest dziewczyna, która dobrze te metode zna i struga, ma nick JolantaG i spora widzę. aniu metoda dr Strasser jest takze metoda pielegnacji kopyt zdrowych nie tylko problemowych ,zdeformowanych róznice są ,zerknij metoda na ochwat.pl ładnie opisuje w ksiązce RUMAK PIEKNY I ZDROWY Re: Kowale - pinezka133 - 01-06-2010 asio- bardzo dziękuję za wiadomosci w imieniu swoim i moich dwóch ogonków!! Re: Kowale - marian - 01-07-2010 ja osobiscie moge powiedziec ze wielkopolsce mamy dobrych kowali sama przezylam ich kilku i trzymam sie narazie prawie dwa lata jednego i jestem zadowolona jest nim adam kosakowski sa jeszcze domnik tutaj, piotrus, karol, przemek tutaj i waldek Re: Kowale - Krystyna Kukawska - 01-07-2010 Chyba niezbyt dobrzy, skoro tylu ich zmieniłaś... |