![]() |
Konie - zabawa edukacyjna :) - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chów koni - i wszystko, co z nim związane (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Konie - zabawa edukacyjna :) (/showthread.php?tid=347) |
Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - grymaśna - 01-09-2009 A oto moje pytanie (anatomiczne ![]() proszę wymienić miejsca, w których koń może mieć strzałkę 8) A poza konkursem, odpowiadam: To zależy, jaki specyfik jest podawany w tych zastrzykach (przypuszczam, że steryd :?: ). Leczenie szpatu polega na ograniczeniu bólu, można zatem podawać: 1) leki niesterydowe przeciwzapalne lub 2) sterydy (działają silniej przeciwbólowo, ale jednocześnie wpływają niekorzystnie na samą chrząstkę), 3) można też wspomagająco zastosować substancje ograniczające uszkodzenie chrząstki stawowej z grupy glukozo-amino-glikanów (GAG): kwas hialuronowy, glukozamina, chondroityna, a także związki siarki: metylo-sulfonynlo-metan (MSM) – aby ograniczyć postęp choroby. 4) ponadto stosuje się kucie ortopedyczne, odciążające przyśrodkową stronę stawu 5) ważne jest zapewnienie ruchu, ale bez przeciążeń. Decyzję, co rodzaju użytego specyfiku i sposobu leczenia, podejmuje oczywiście lekarz prowadzący, na podstawie oceny konkretnego przypadku (stopień kulawizny, zaawansowanie zmian widocznych w obrazie rtg). Może się bowiem zdarzyć taka sytuacja, że hamowanie procesu chorobowego wcale nie jest wskazane, a optymalnym wyjściem jest „pozwolenie” na jak najszybszy zrost kości, co w efekcie da likwidację bólu. Można też rozważyć zabieg chirurgiczny (przecięcie tzw. ścięgna szpatowego oraz artrodeza), choć oczywiście jest to dość kosztowna „impreza”, a także niosąca ze sobą pewne ryzyko, no i tu też – niezbędna jest ocena sytuacji przez lekarza, który leczy konisia. Pozdrawiam ![]() Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Guli - 01-09-2009 Strzałkę koń może mieć w kopycie i chyba na głowie? Jako odmianę? ![]() Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Anna Skalik - 01-09-2009 A czy kość strzałkowa liczy się jako strzałka ? Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - grymaśna - 01-09-2009 Bardzo dobrze ![]() ![]() ![]() 1) strzałka kopytowa 2) strzałka na głowie (odmiana) 3) strzałka (łac. fibula) = kość strzałkowa Jestem pod wrażeniem - moi studenci, jak ich tak z ciekawości zapytałam, nie wymienili wszystkich. Pewnie za dużo mają "do głów kładzone" 8) Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Julia z Orla - 01-09-2009 No i się odpowiedź przedzieliła samoistnie na pół ![]() ![]() Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Guli - 01-09-2009 To wykorzystam bezwstydnie 8) Jak określa się prawidłowo miejsce wbicia igły w konia, przy podawaniu zastrzyku domięśniowego? Nie znam prawidłowej odpowiedzi :oops: Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Julia z Orla - 01-09-2009 Czyli pytanie jest nieważne, bo pytający musi znać odpowiedź na swoje pytanie ![]() Strasznie ciężko utrzymać porządek w tym wątku ![]() Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Guli - 01-09-2009 Poniewaz nikt nie odpowiedział na moje pytanie, więc zadaję następne 8) Z zakresu wiedzy książkowej ![]() Czym rózni się cwał od galopu. Wymagane jest podanie kolejnosci stwiania nóg w jednym i drugim chodzie. ![]() p.s Wyszło mi, ze zastrzyk taki podaje się w mięsień czworogłowy :? Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Anna Skalik - 01-10-2009 Magda chyba czworoboczny szyi ? Galop ( chód 3-taktowy) z prawej nogi : 1.lewa tylna, 2.prawa tylna z lewą przednią i 3.prawa przednia ( noga "prowadząca ") Cwał ( chód 4 taktowy) z prawej nogi : 1.lewa tylna, 2.prawa tylna 3. lewa przednia i 4.prawa przednia ( noga "prowadząca ") Różnica polega na tym , że nogi stawiane w galopie równocześnie ( w naszym przypadku ) prawa tylna i lewa przednia , w cwale stawiane są w niewielkiej różnicy " czasowej" dającej nam wyraźny 4 takt. Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Guli - 01-10-2009 Dioda, masz 6 + 8) Plus za mięsień czworo........ :lol: Twoja kolej. ![]() Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Anna Skalik - 01-10-2009 Będzie łatwo , bo już późno i ... mam lenia. ![]() Jak popularnie nazywają koniarze dolną część żuchwy pomiędzy podbródkiem ( bródką ) , a ganaszami ? Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Dagmara Matuszak - 01-10-2009 Sanki? Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Anna Skalik - 01-11-2009 Tak jest. ![]() Przynajmniej , ja znam taką nazwę . Dagmaro , Twoja kolej. 8) Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Dagmara Matuszak - 01-11-2009 Trochę mi głupio, bo odpowiadając w sobotni wieczór pozbawiłam innych szansy... Co pozwala koniowi odpoczywać na stojąco? Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Guli - 01-11-2009 Cztery nogi? ![]() Albo ciasnota w boksie :mrgreen: |