![]() |
Słownik poprawnego języka jeździeckiego - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Konie chcą nas rozumieć (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Słownik poprawnego języka jeździeckiego (/showthread.php?tid=346) Strony:
1
2
|
Re: Słownik poprawnego języka jeździeckiego - Julia z Orla - 01-03-2009 No właśnie u nas na kostkę słomy czy siana mówi się balot, a jak poza Szczecinem zamawiałam siano i chciałam 1000 balotów to zrobili wielkie oczy, bo u nich baloty to są te duże bale takie, a małe kostki to baliki. Jak budowałam wiatę latem, to pojechałam do tartaku i nauczona na wsi, że długie belki to dłużyce, poprosiłam o 40, i też zrobili wielkie oczy bo się okazało, że dłużyca to całe drzewo bez gałązek ![]() A wracając do języka jeździeckiego, to czy u was o brykającym koniu mówi strzela baranki? ![]() Re: Słownik poprawnego języka jeździeckiego - branka - 01-03-2009 No, strzela baranki, brykusia, ping-ponguje(naprawdę znam osobę, która tak mówi :lol: ), jeszcze może sadzić baranki, zamiast strzelać :lol: Re: Słownik poprawnego języka jeździeckiego - Emila - 01-03-2009 U nas dziewczyny mówią zamiast kwiknięcie konia to yknięcie, albo jak konik kopnął drugiego to, że świrnął mu kopa ![]() Re: Słownik poprawnego języka jeździeckiego - Lutejaxx - 01-16-2009 Chciałabym troszkę uporządkować kwestie ogłowii: Ogłowie= ogół pasków założonych na głowę konia w celu kierowania nim (z ziemii, z siodła lub z kozła), prowadzenia lub uwiązania go. I ogłowiem jest: uzda- (albo tręzla ale to rzadko używana nazwa już) używana pod siodłem lub w zaprzęgu, może być wędzidłowa, munsztukowa; każda uzda jest ogłowiem- ale nie każde ogłowie jest uzdą. ogłowie bezwędzidłowe- hackamore, kawecan, bosal, bitles bridle etc kantar wszelkiego rodzaju (i tu- kantar jest ogłowiem- a nie jest uzdą) prezenterka czyli ogłowie do prezentacji konia uździenica- ogłowie umożliwiające zarówno dopięcie wodzy i kierowanie koniem jak i dopięcie uwiązu i prowadzenie lub uwiązanie go. Uździenica to nie to samo co kantar! uździenica w przeciwieństwie do kantara posiada naczółek i możliwość dopięcia kiełzna do pasków policzkowych. Zaś jej wielkośc reguluje sie nie tylko na nagłówku ale regulowane jest policzko i podgardle. Ogólnie ma wieksza możliwośc dopasowania do konia bo tez ta precyzja jest wazniejsza przy użytkowaniu wierzchowym lub zaprzęgowym niz przy prowadzeniu w reku czy puszczaniu na padok. Termin kantaroogołowie używany czasem na okreslenie uździenicy to nowomodny słowotwór mający równy sens jak okreslenie "nogokończyna' Re: Słownik poprawnego języka jeździeckiego - Julia z Orla - 01-16-2009 Naprawdę istnieje określenie 'nogokończyna'? ![]() Re: Słownik poprawnego języka jeździeckiego - Lutejaxx - 01-18-2009 Jeszcze dla pokazania o czym mowa- uździenica dla konia pociągowego, tu wędzidło z krętlikami/werblikami jest mocowane do pierścieni a nie zapinane na przedłużonych paskach policzka (lub specjalnych dopinanych paseczkach) jak w większości uździenic dla koni wierzchowych; widać regulację na podgardlu (w kantarze tego brak) i policzku: ![]() W części uździenic jest łącznik między podbródkiem a podgardlem, tutaj podgardle przechodzi przez pierścień podbródka. Uździenice jakoś dobrze mi sie kojarzą...z długimi wycieczkami ![]() Re: Słownik poprawnego języka jeździeckiego - Guli - 01-19-2009 Mam wrażenie, że ogłowia dla koni pociągowych są różne , niekoniecznie takie, jak pokazałaś. Ja mam ogłowie z kompletu do zaprzęgania sulek : szory plus ogłowie. Jest w zasadzie takie samo jak dla konia wierzchowego, poza dwoma paskami zakończonymi klapkami na oczy , które to paski wychodzą z naczółka. Ma normalny nachrapnik , może były skośniki, ale tych już nie widzę - może odruchowo wyrzuciłam je. Zresztą kuc nie dostąpił "zaszczytu" noszenia tego ogłowia , bo jest wędzidłowe ![]() Re: Słownik poprawnego języka jeździeckiego - Lutejaxx - 01-19-2009 Ale ja wcale nie twierdze że to jedyny rodzaj ogłowia dla konia roboczego, gdzie tak napisałam? To jest akurat jeden z rodzajów uździenicy roboczej. A są tez uzdy robocze i zaprzęgowe. W masie rodzajów, z klapkami jak piszesz, bez, z różnymi nachrapnikami. Obrazek był dla pokazania że uździenica to nie kantar ![]() Re: Słownik poprawnego języka jeździeckiego - Guli - 01-19-2009 A w jaki sposób udowodniłaś, że uździenica , to nie kantar? ![]() Re: Słownik poprawnego języka jeździeckiego - Julia z Orla - 01-19-2009 "Uździenica - część rzędu lub uprzęży nakładanej na głowę konia, jeden z rodzajów ogłowia. Uździenica jest typem kantara, który umożliwia nie tylko prowadzenie i uwiązanie konia, ale także wpięcie kiełzna i wodzy lub lejc. Stosowana przeważnie w uprzężach roboczych. W uździenicach paski policzkowe z nachrapnikiem i podbródkiem łączą się pierścieniami metalowymi, które noszą nazwę wiązadeł i służą do przypięcia wędzidła. Takie wędzidło ma na pierścieniach przetyczki (werbliki), które przetyka się przez więzadła." Czy stwierdzenie, że uździenica jest typem kantara zapobiegnie sprzeczce? ![]() Re: Słownik poprawnego języka jeździeckiego - Lutejaxx - 01-19-2009 W taki, Magdo, że na obrazku widać różnice. wymieniałam je już, nie będę sie powtarzać. arabiatto, przedstawiłam mój sposób uporządkowania i na przykładzie pokazałam między kantarem a uździenica różnicę. Pewnie że można nazywać uździenicę typem kantara. ale jak sama widzisz, wyklucza to nazywanie jej kantaroogłowiem. Bo skoro jest typem kantara i rodzajem ogłowia, to nie jest ich mieszanką;D Na tym kończę i pozdrawiam, swoje zdanie w kwestii wyraziłam teraz daje szanse innym ![]() |