![]() |
Konie - zabawa edukacyjna :) - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chów koni - i wszystko, co z nim związane (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Konie - zabawa edukacyjna :) (/showthread.php?tid=347) |
Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Savannah - 07-22-2010 O.K. Mam "Lekkie" wakacyjne dla odmiany pytanko: co to jest diastema i dlaczego jest tak ważna z punktu widzenia jeźdźca? Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Dorotka Bogusz - 07-30-2010 Ja wiem, ja wiem, ale wybywam na tydzień to może odpowie ktoś inny. Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Julia z Orla - 07-30-2010 Diastema to przerwa między zębami - dzięki niej możemy w pysku konia umiejscowić wędzidło. Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Savannah - 08-21-2010 Serdecznie przepraszam, że nie odpowiadałam, ale padł mi internet i długo mnie nie było :oops: Julio, odpowiedziałaś bardzo dobrze, teraz Twoja kolej na pytanie! Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Julia z Orla - 08-21-2010 Proszę o wymienienie przynajmniej dwóch - poza wiedeńską Spanishe Hofreitshule - wyższych szkół jazdy. Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Krystyna Kukawska - 08-22-2010 Królewska Szkoła Jazdy w Jerez de la Frontera w Hiszpanii Wyższa Szkoła Jazdy Le Cadre Noir de Saumur we Francji Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Julia z Orla - 08-22-2010 Tak jest! Krysia zadaje pytanie :) Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Krystyna Kukawska - 08-24-2010 Co to jest kurtyzowanie i u jakich koni? Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Ewa Polak - 08-28-2010 Kurtyzowanie to zabieg przycięcia ogona zwykle u jego nasady lub odcięcie ogona od 3 -5 jego kręgu.... Stosowane u koni zimnokrwistych np ardeny w celu ukazania i podkreślenia krągłości zadu, gdzie masywny zad świadczył o przydatności do pracy w polu. W wersji soft to wycięcie całego włosia z ogona (który ponoć przeszkadzał w pracach polowych, wkręcał sie w maszyny) Smutne :oops: Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Krystyna Kukawska - 08-29-2010 Ewa zadaje pytanie :wink: Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Ewa Polak - 08-29-2010 ![]() ![]() Proszę powiedzieć co to są opoje u koni, co to jest opój krzyżowy oraz podać 4 przyczyny powstawania opojów. Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Julia z Orla - 10-19-2010 No i jak to? Zupełnie nikt nie wie co to są opoje? 8) Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Ewa Polak - 10-20-2010 To może ja podpowiem, o przyczynach: - przekarmianie - przepracowanie - nieprawidłowa postawa kończyn - uwarunkowania genetyczne Ale nadal pytanie otwarte, co to są opoje? Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Lutejaxx - 01-08-2011 Ojoj, zapomniał się coś ten temat ![]() Opoje to miękkie obrzęki okołostawowe, w okolicy stawu pęcinowego. Są efektem rozlania się mazi stawowej poza obręb stawu z powodu jej nadprodukcji (w wyniku stanu zapalnego) lub uszkodzenia stawu. Przyczyna może być uraz (np naciągnięcie ścięgien, uderzenie w staw), przetrenowanie (zwłaszcza młodego konia; ruch po twardym podłożu), wrodzona słabość stawów (wady postawy), wadliwa korekcja, schorzenia trzeszczek. Co do przekarmiania i przebiałkowania, to wydaje mi się, że jest raczej przyczyną innego typu opuchlizny- obrzęków zastoinowych, słoniowatości spowodowanej zaburzeniem krążenia krwi i/lub limfy. Wtedy obrzęknięte są całe nadpęcia (zwłaszcza tylne) a nie tylko okolica stawu. To samo powstaje u ciężkich koni, przy niedoborze ruchu, u wysokoźrebnych klaczy, u starych koni w upał itd. Co to jest opój krzyżowy, niestety nie wiem, ale chętnei sie dowiem! Re: Konie - zabawa edukacyjna :) - Ewa Polak - 01-09-2011 Dobrze ![]() Mazazel zadaje pytanie. Opój krzyżowy występuje przy silnie rozwiniętym stawie skokowym, jest to jakby uszczegółowienie miejsca występowania. |