Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Konie chcą nas rozumieć (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Wątek: Wędzidła (+ ogłowia bez wędzideł) (/showthread.php?tid=42) |
- Lutejaxx - 12-28-2007 zamówiłam ogłowie bezwędzidłowe z tzw. Stylowego kącika" i teraz jak poczytałam sobie Wasze opinie to..mam mętlik w głowie. - Dagmara Matuszak - 01-01-2008 a ja dostałam na gwiazdkę kawecan Stahleckerowski: cały skórzany, z mięciutkim podbiciem nachrapnika (jest też woreczek z wełną do dodatkowego wyprofilowania ). bardzo jestem ciekawa, jak się sprawdzi... jeszcze odnośnie karabinków - zerżnęłam z pana Stahleckera i używam zamiast nich pasków od ostróg z dodatkowymi dziurkami (a właściwie dziurami , żeby taki pasek w razie potrzeby się zerwał). fajne, bo lekkie, nie obija się, nie fałszuje sygnałów. - Lutejaxx - 01-02-2008 Hadriana fajny prezent, a ja jeszcze na swój gwiazdkowy czekam. Będzie to siodło McCleelana! - sznurka - 01-02-2008 Hadriana ale pięknie wygląda!!!! powiedz mi ile takie cudo? i czy dobrze mi się wydaje ze wystarczy linka i wodze i mamy Cookowe BB? - sznurka - 01-04-2008 Duchowa a twoje ogłowie juz przyszło? - Lutejaxx - 01-04-2008 nie przyszło, ale już zapłaciłam " z góry". A co masz na myśli? - sznurka - 01-04-2008 ciekawa jestem wrazen z jazdy - Lutejaxx - 01-04-2008 napiszę jak przetestuję... ja jeżdżę delikatnie...no, ale podczas ostatniej paniki Lunki w terenie niestety zawiesiłam się na wodzy...ona wspinała się, zagalopowywała, skakała w bok...No i sie boję, żeby w takich sytuacjach koń nie za bardzo jednak ucierpiał...może to ogłowie będzie wtedy zbyt brutalne???? Staram się jak mogę, żeby nie wisieć na wodzy nawet w ekstremalnych sytuacjach, ale niestety nie zawsze mi to wychodzi! Na szczęście wyczuwam dość dobrze, kiedy koń sie wspina i kłade sie na szyi luzując wodze tak jakby podświadomie. No, ale nie mam aż takiej wprawy, żeby ZAWSZE jak robi coś innego. - sznurka - 01-11-2008 Dzisiaj moja druga połowa jezdzila wlasnie pierwszy raz na pozyczonym ogłowiu bezwędzidłowym. Kon przy obieraniu zaczął przezuwac po czym się zdziwił ze nie ma wędzidła :lol: Szukalismy jakiejs alternatywy, poniewaz mąz nie ma przekonania do kantara i liny i super ze bezwedzidłowe ogłowie jest tym co wydaje się pasowac i jemu i koniowi. Moglo by być większe, ale pozyczone wiec nie ma co marudzic, trzeba swojego sie dorobić. Ja się bardzo cieszę, ze to jest wlasnie to bo skoro "dzielimy" się jednym koniem i wiemy jak to z wędzidłami w jej przypadku było. Szkoda ze kiedys człowiek nie wiedział ze to moze byc pomysł, moze obu stronom oszczędziło by to frustracji... - Lutejaxx - 01-11-2008 ja wciąż czekam na swoje ogłowie. JUz dawno bym je miała, ale zamówiłam karbowany brąz i muszą to sprowadzić z hurtowni. Też mam ogromną nadzieję, ze moje konie je zaakceptują. - Dagmara Matuszak - 01-15-2008 sznurka Hadriana ale pięknie wygląda!!!! sorry, że tak późno odpowiadam, ale przez ostatnie 2 tygodnie nie miałam dostępu do sieci (tak, to możliwe ) kawecan kosztuje niestety 190 eurosów, więc Gwiazdka była jedyną opcją ... na moje niewprawne oko to faktycznie łatwo można go "wzbogacić" - chociaż nie z myślą o tym był projektowany 8). Mamy w stajni jedną bezwędzidłową samoróbkę, popatrzę dziś, czy to się rozkłada tak samo. - Cejloniara - 01-15-2008 Tylko się nie śmiejcie. Pierwsze dni zrobiłam sobie coś takiego :-) - Guli - 01-15-2008 Pomysłowe Mam tylko obawy, czy to zapięcie metalowe na nachrapniku nie uciska zbytnio konia? - Cejloniara - 01-15-2008 Z pewnością nie jest to idealne rozwiązanie. Te klamerki są aluminiowe, bardzo lekkie i slabe. Bardzo łatwo to zerwać. I nachrapnik jest luzny zupełnie czego tu nie widac wiec nie wiem czy uciskaja, a jak uciskaja to może dobrze! To jak te supełki na kantarku sznurkowym. Potraktowałam to tylko jako eksperyment, nie cos stałego :-) Tak jako ciekawostke pokazałam :-) - Cejloniara - 01-16-2008 Chciałam jeszcze pokazać tadziówki. Wcześniej jestem na Halnej na takim czymś a tu na Cejlonie. To fajne dla kogoś, kto nie umie wiązać kantarka sznurkowego. To bardzo łatwo zrobić sameu. Na mnie nie zwracajcie uwagi, bo ja tu straszne eksperymenta robiłam :-) |