Tajemnice podkuwaczy (+ ochwat) - Wersja do druku +- Hipologia (https://forum.hipologia.pl) +-- Dział: Kategoria (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=3) +--- Dział: Chów koni - i wszystko, co z nim związane (https://forum.hipologia.pl/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Tajemnice podkuwaczy (+ ochwat) (/showthread.php?tid=125) |
Tajemnice podkuwaczy (+ ochwat) - Tania - 01-06-2008 Może ktoś wie i mnie oświeci: jedni podkuwacze zakładają gotowe podkowy inni mają taki mobilny piec gazowy i kują "na gorąco" . Na czym polega różnica i która metoda jest lepsza? - Wojciech Mickunas - 01-06-2008 Obie metody są dobre jeżeli stosują je fachowcy. Na gorąco łatwiej jest uformować podkowę i dopasować ją do kopyta , ale przypalanie rogu wysusza go co nie jest korzystnę. Materiał z którego fabrycznie robione są dzisiaj podkowy pozwala na formowanie ich na zimno . Pasowanie na zimno jest trochę bardziej pracochłonne. Po przyłożeniu rozgrzanej podkowy do rogu kopyta i po przypaleniu widać ,w których miejscach podkowa przylega , a w których nie. Na zimno też można to dostrzec , ale trochę trudniej. Spróbuję jeszcze kogoś z branży namówić na głos w tym temacie. - Tania - 01-06-2008 Jak dla mnie jasne.Dziękuję. Indagowany przy kuciu - Tani Pan Pokuwacz -schylony wystękał mniej więcej tak samo. Jeszcze dodał,że niektóre konie nie lubią swądu palonego rogu i się denerwują. Firma,w której pracuje ,obsluguje za granicą ponad 1000 koni -takich niekoniecznie tanich i dysponuje piecem etc.ale tylko jeden z klientów zamawia dla swoich koni taką usługę .Z drugiej strony w TV w takim programie FEI widziałam filmik o podkuwaczy królewskiego dworu ,który kuł tylko na gorąco i argumentował za,ale nie zrozumiałam wszystkiego -bo nie znam "kowalskich" słówek. - jasmina - 01-06-2008 czytałam kiedyś, że pasowanie na gorąco jest gorsze z tego powodu, że podkowa ktora pasuje idealnie gdy jest rozgrzana po wystygnięciu kurczy się i już nie jest tak fajnie. - Wojciech Mickunas - 01-06-2008 No nie , tu ktoś przesadził mocno. Ile się może skurczyć? Przecież ; po pierwsze nie rozgrzewa się do czerwoności , a po drugie przybija się zimną podkowę ,więc widać czy pasuje czy nie. - sznurka - 01-06-2008 mi się cos kojarzy, nie wiem czy słusznie, ze pasowanie na gorąco wysusza róg dlatego się od tego odchodzi - Wojciech Mickunas - 01-06-2008 Może nie do końca się odchodzi, tyle że trzeba zadbać o nawilżenie rogu, a nie wszyscy o to dbają. Przeważnie ludzie smarują kopyta różnymi mazidłami , które jeszcze bardziej izolują róg kopytowy od wilgoci . Należałoby najpierw zapewnić kopytom odpowiednią wilgoć i dopiero posmarować smarem. W praktyce powinno się robić tak: Kilkanaście minut we wodzie ( myjka lub brodzenia po kałuży) wytarcie kopyta do suchego i smar. - Guli - 01-06-2008 Jak to mówią; na kopyta najlepsza poranna rosa Ja głupio smarowałam latem, a łąki przeciez mam przy rzece i wilgoci sporo :roll: - Tania - 01-06-2008 Ten Pan Podkuwacz z filmu FEI i królewskiej stajni chyba brał pod uwagę wszystkie aspekty. Kucie na gorąco jest efektowne to na pewno.Dla widza. Ale mnie zastanawia taka sprawa -jeśli podkowa przylega idealnie to czy pełni rolę korekcyjną? - Asia Cieślik - 01-06-2008 A może ktoś mi wytłumaczyć mechanikę jak "działa" kopyto? - Tania - 01-06-2008 tarisa A może ktoś mi wytłumaczyć mechanikę jak "działa" kopyto?Hi!Hi! To ponad miesiąc zajęć na anatomii na studiach weterynaryjnych i zaliczenie całkiem niełatwe. Jest taka stara i cudowna anatomia zwierząt fantastycznego autora Pana Poplewskiego.On chyba najlepiej to opisuje.Kopyto jako cud anatomii. Może jakiś lekarz starszego pokolenia Ci wypożyczy? Naprawdę warte lektury.Nie tylko o kopycie. o! wypatrzyłam na Allegro. Poplewski.Anatomia ssaków. - Asia Cieślik - 01-06-2008 dzięki gdzieś znalazłam że strzałka działa jak pompa dla krwi, a potem znowu że krew jest pompowana przez naczynia. Jak (tak krótko) przebiega tam krążenie? - Tania - 01-06-2008 Naprawdę-uwierz mi-kopyto jest warte poczytania porządnie. Anatomia krok po kroku.I wtedy się wiele spraw rozumie na wieki. To część ciała przedziwna.Zredukowane palce.Niby twarde a wrażliwe.Niby delikatne a wytrzymałe.Fizyka/mechanika w najczystszej formie. - Guli - 01-06-2008 tarisa gdzieś znalazłam że strzałka działa jak pompa dla krwi, a potem znowu że krew jest pompowana przez naczynia. Jak (tak krótko) przebiega tam krążenie? Pewnie łatwiejsza dla laika jest ksiązka " Pielęgnacja i podkuwanie kopyt koni" PWRiL Wg tej pozycji( oczywiście nie przetrawiłam jej :wink: ) o tej sprawie napisano : Pod wpływem nacisku masy ciała na kopyto , krew w licznych splotach naczyniowych wytwarza rodzaj hudraulicznej poduszki, szczególnie w strzałce gąbczastej, wspomagając amortyzację. Równoczesnie proces ten wzmaga krążenie" Czy o to pytałas ? - Cejloniara - 01-06-2008 Nawilżanie kopyt (witam po weekendzie!!) :-) mamy wiele niedostatków, ale za ten stawek konie są wdzięczne :-) ps. w tle Górki Hadriany :-) |