Pozdrawiam wszystkich na forum hipologia i zwracam się o radę czym można przyspieszyć gojenie się a raczej zarośnięcie strzałki którą mój hucułek dość głęboko rozciął.
Dbaj o czystość, a strzałkę po przemyciu możesz traktować probiotykiem - EM lub którymś z analogów
Maść tranowa! stosuje się ją na trudno gojące się rany, przyspiesza gojenie skóry. Myślę ,że powinna pomóc i na strzałkę. Mi super sprawdziła się na rany" wojennego" mojego konia i puszkę kopytową.
tez doradzałabym priobiotyk EM-nierozcieńczony.
Dziękuje wszystkim którzy odpowiedzieli na moje pytanie odnośnie przeciętej strzałki u mojego hucułka. Skorzystałem z waszych rad i zastosowałem trybiotyk zakupiony w aptece. Suchy padok to ostatni chyba norma bo deszcz spadł dopiero u nas w piątek. W stajni też mam czysto bo obornik wyrzucam codziennie. Konik w każdym razie przestał kuleć i delikatnie na nim jeździmy.
dobrze, że zwierzak zmierza ku zdrowiu, ale tutaj raczej polecaliśmy probiotyki (czyli zestaw pozytywnie działających bakterii głównie kwasu mlekowego) niż tribiotic (mieszanka 3 antybiotyków mordująca możliwie szeroki zestaw drobnoustrojów).
Oba podobnie brzmiące "biotyki", ale tego drugiego, jak każdego antybiotyku, lepiej stosować z należytym umiarem...