Kabaczek nasz domowy, najczęściej mięsny: obrać kabaczka, przekroić wzdłuż, gniazdo nasienne wyjąć, warzywo nafaszerować, złożyć 2 połówki w całość, zapiec i jak u Leona- polać ulubionym sosem.
Farsz: mięso mielone, zeszklona cebulka, papryka, może być pomidor i jak ktoś chce- trochę sera żółtego. Właściwie jak to w kuchni- wariacje na temat…
Co do gołąbków: liście kapusty porozdzielać, lekko podgotować, odłowić, przyciąć na płasko/zestrugać twardawe końce- niby łodyżki. Przygotować farsz. Może być taki jak do kabaczka, ale i pyszne wychodzą z kaszą gryczaną z własnymi grzybami, a jeśli ich brak to można je zastąpić pieczarkami. Kasza na sypko: Podpraż kaszę/ryż na oleju, potem zalej wrzątkiem trochę nad poziom kaszy/ryżu i gotuj pod przykryciem na maleńkim ogniu ( jak zalejesz wodą toco się podprażało, nie mieszaj tylko przykryj.!). Po ugotowaniu al dente zawijam garnek w gazetę i pod pierzynkę. Tam dochodzi i każde ziarenko jest oddzielne, jak to na sypko ;-). Wracając do farszu, kasza, podduszone pieczarki, JAJO by całość skleić i zawijasz w liście. Gotowe ułóż w rondlu wyłożonym liśćmi z wierzchniej warstwy (nie nadają się do zawijania) i podlej lekko wodą- duś przez jakiś czas (wszystko względne- przepisy również;-)). Przygotuj sos pomidorowy, koperkowy, chrzanowy, jaki chcesz i polej gołąbki, zjesz i potem odpocznij po uczcie.
A podam Wam przepis na coś przewspaniałego, co zrobiłam na Wielkanoc pierwszy raz
Dostosowałam się do przepisu jak chyba nigdy wcześniej, bo musiało wyjść, bo co powie teściowa jak dam plamę…
Wyszło znakomicie i polecam nie tylko na Święta. Lepsze niż lody!
Można eksperymentować!
Pascha
Składniki
- 50 dag tłustego białego sera 3-krotnie mielonego
- 15 dag masła (nie margaryny!)
- 4 żółtka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 30-36%
- 1 opakowanie cukru waniliowego (ale może być inny, ulubiny zapach, np. cytrynowy lub migdałowy)
- ulubione bakalie: rodzynki, kandyzowane owoce (np. wiśnie), suszone morele, figi, ananas lub brzoskwinie z puszki, wiórki kokosowe, orzechy
- można też eksperymentować dodając likiery (np. Malibu, Ajerkoniak czy Cointreau)
1. Żóltka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką puszystą masę.
2. Miękkie masło (nie z lodówki) utrzeć na puch, i cały czas mieszając, dodawać ser i jajka z cukrem.
3. Na koniec dodać bakalie.
4. Ser wyłożyć na wyłożone wilgotną gazą (ok. 4-5 warstw, cienkiej, pojedynczej gazy) sitko lub nową glinianą doniczkę (musi mieć na dnie otwór). Obciążyć talerzykiem i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
5. Po wyjęciu na talerz udekorować bakalimi lub owocami.
Pascha jest naprawdę bardzo prosta i pyszna
) Można ją zrobić w wielu wariantach, np.:
- Czekoladową: z zapachem rumowym, orzechami włoskimi, rodzynkami i kawałkami czekolady
- Waniliową: z zapachem waniliowym, rodzynkami, suszonymi morelami i brzoskwiniami z puszki
- Cytrynową: z zapachem zytrynowym, skórką otartą z cytryny, kandyzowaną skórką cytrynową i pomarańczową
- Kokosową: z ajerkoniakiem lub Malibu, rodzynkami i wiórkami kokosowymi
- Ananasową: z zapachem cytrynowym, rodzynkami, ananasem z puszki, skórką otartą z cytryny
- Gruszkową: z gruszkami z puszki, czekoladą i zapachem rumowym